Thursday, March 12, 2009

..::KeDewAsAaN::..

Sepanjang kehidupan kiter ini,kier pasti akan melalui 1 tahap iaitu kedewasaan.
Aku ni pun bukan perfect sgt.
Aku pun masih di alam remaja yang mahukan kebebasan,ketakstabilan emosi mcm korang jugak.Tp kiter kene sesama fikir yang kiter ni xkan selamanya remaja.Akan sampai jugak tahap dimana kiter suma akan dewasa.

Bg aku,yang mencerminkan kedewasaan seseorang adalah sikap.
Semakin hari semakin kiter sedar pentingnya sesuatu yang disebut sikap .Jadi sikap itu mewarnai cara berfikir kiter dan tindakan kiter dalam menghadapi hidup zaman sekarang yang penuh dengan mainan dunia nih.

Kedewasaan dapat diukur dengan berapa matangnya sikap kiter ni dalam menghadapi hidup.Kedewasaan sangat dipengaruhi oleh pengalaman hidup.

Jadi orang yang ingin belajar dari hidup ini, dari apa yang dialaminya akan lebih mudah dewasa. Dugaan hidup, kesusahan serta penderitaan tu akan mempercepatkan dan mematangkan seseorang tu untuk jadi lebih dewasa.

Oleh itu dapat dikatakan bahawa kedewasaan bertunas dari jiwa yang telah mengalami dugaan hidup.
Orang yang dewasa ialah orang yang menghadapi dugaan hidup dan tidak lari dari menghindarinya, tidak cepat menyalahkan orang lain ke atas apa yang brlaku terhadap dirinya,sentiasa tabah dan sabar kerana tahu bahawa Tuhan mengatur segalanya untuk kebaikan.

Orang yang dewasa juga ialah orang yang mampu membebaskan diri dari kepahitan hidup ini. Dengan kata lain orang yang dewasa tidak menyimpan dendam dan tidak merendah-rendahkan kekurangan orang lain, dia melihat fakta seadanya dan memikul tanggungjwb di atas tindakannya..

apa komen korang tentang petikan ini..
klu der komen,komen la kat tempat komen di bawah petikan ini yer...
aku tau,mmg sukar untuk kiter suma menempuhi alam dewasa ni.
banyak sangat komitmen yang kiter suma perlu pikul.
tp,klu owg lain boleh,xkan kiter x ler..btul x?
kiter sesama la fikir kan yer....jgn lupa komen yer...

No comments:

Post a Comment